Conferinţa Naţională HIV/SIDA 2011

Stimate Doamne, Stimaţi Domni,

Onorată asistenţă!

Infecţia HIV/SIDA în Republica Moldova constituie o problemă majoră de sănătate publică datorită morbidităţii sporite, afectării populaţiei tinere de vîrstă reproductivă şi impactului socio-economic negativ. Combaterea maladiilor social condiţionate, cum este HIV/SIDA și tuberculoza, constituie o prioritate a Guvernului în contextul menţinerii sănătăţii publice, fiind transpusă în angajamentele asumate de noi la nivel internațional, dar și într-un bogat cadru strategic și normativ național. 

Implementarea acestor politici a adus roade considerabile. Republica Moldova este unica ţară în Regiunea Europei de Est şi Asiei Centrale care a obţinut menţinerea unei poveri joase de HIV. Am reușit să menținem situaţia epidemiologică ca epidemie HIV concentrată în grupurile de risc

sporit de infectare. Datorită acestui fapt, răspîndirea infecţiei în populaţia generală este de doar 0,38 %, ceea ce este la un nivel mai jos comparativ cu ţările din CSI.

Republica Moldova este unica ţară în Regiunea Europei de Est şi Asiei Centrale, care a elaborat şi a aprobat un cadru  legislativ conform cerințelor Uniunii Europene, care prevede accesul populaţiei la informare, tratament, îngrijiri şi suport pentru populaţia generală şi grupurile de risc sporit de infectare, inclusiv în instituţiile penitenciare. 

Totodată trebuie să recunoaștem că ameliorarea şi fortificarea sănătăţii populaţiei pot fi realizate doar prin intermediul unei colaborări intersectoriale, reuşit planificate şi realizate în parteneriat între Stat, Societatea Civilă, Comunitate şi fiecare cetăţean. În aceste condiții programele şi politicile naţionale intersectoriale au fost acel factor integrator implementarea cu succes a căruia a permis  obţinerea unor rezultate vizibile.

Astfel Guvernul Republicii Moldova susţine activitatea ONG-urilor, a societăţii civile, bisericii ortodoxe, care desfăşoară proiecte de informare, educaţie, formare a modului sănătos de viaţă, prevenire, reducere a riscului, acordarea suportului şi îngrijirilor persoanelor care trăiesc cu HIVSIDA. La moment aceste activităţi sunt realizate de 40 de ONG în diferite localităţi, inclusiv în localităţile rurale. Suntem unica ţară din această Regiune, în care programele de reducere a riscului sunt implementate şi în instituţiile penitenciare.

Guvernul Republicii Moldova acordă o deosebită atenţie prevenirii acestei maladii. Eforturile îndreptate spre menţinerea sănătăţii populaţiei nu sunt considerate de către actuala Guvernare drept cheltuieli, ci o investiţie sigură în dezvoltarea umană, ce va genera  inevitabil  efecte pozitive în viitor. Programele educaţionale se bazează pe principiile nediscriminării, promovării unei atitudini tolerante faţă de persoanele cu HIV/SIDA, respectării şi garantării drepturilor acestora. Ministerele şi alte autorităţi administrative centrale, autorităţile administraţiei publice locale sînt obligate să elaboreze şi să aplice măsuri educaţionale şi de difuzare a informaţiei despre infecţia HIV/SIDA în cadrul serviciilor de asistenţă medicală, la locul de muncă şi la cel de trai.

Fiind mândri de aceste rezultate, Guvernul Republicii Moldova conștientizează foarte bine că realizările obținute au fost posibile în mare măsură datorită susținerii masive tehnice și materiale primite de către Republica Moldova din partea partenerilor noștri de dezvoltare și, mai ales, de la Fondul Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei. Acum, în toiul crizei economice mondiale, suntem puși față în față cu riscul iminent al reducerii acestei asistențe și aceasta este o provocare majoră. Din anul 2013 programul de granturi al Fondului Global nu va mai fi accesibil pentru Moldova, iar anume aceste surse asigurau cu  medicamente  anti-retrovirale persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA și finanțau activitatea ONG-urilor prestatoare de servicii în domeniu.

Totodată, in paralel cu foarte multe transformări pozitive care au adus rezultate valoroase, trebuie să recunoaștem că sistemul public a rămas încă foarte rigid la asimilarea unor practici avansate în domeniul prevenirii și combaterii HIV/SIDA. Aici m-aș referi în mod special la sistemul educațional care din păcate încă nu este în stare să inverseze dinamica negativă a cunoștințelor despre HIV/SIDA care s-a stabilit în ultimii ani. Totodată instituțiile publice de sănătate ar trebui să-și asume un rol și un set de activități mai mare în domeniul prevenirii. Tratamentul este desigur foarte important, dar fără o prevenire eficientă va fi imposibil de menținut o dinamică  favorabilă a epidemiei în rîndul populației generale. Tot aici și serviciul de testare la HIV trebuie să  realizeze necesitatea introducerii unor metode mai rapide, mai accesibile și  mai acceptabile de către grupurile de risc, dar și pentru populația vulnerabilă, cum ar fi persoanele de la sate.

Aceste provocări impun adoptarea unor decizii bine gîndite, planificate strategic și comensurate cu capacitățile noastre reale. Contez mult pe această Conferință anume din perspectiva elaborării unor recomandări și soluții foarte concrete pentru acele, totuși, numeroase și serioase provocări cu care ne ciocnim. Am să rog colegii mei de la Ministerul Sănătății să generalizeze aceste propuneri ca ulterior să le discutăm la Guvern. Pînă atunci însă vreau să va asigur de cîțiva importanți piloni de acțiune pentru care veți primi tot suportul necesar din partea mea:

  1. Localizarea surselor pentru acoperirea cel puțin parțială a sumei de aproximativ 1 milion de dolari SUA necesare pentru asigurarea cu tratament în perioada de după 2013.
  2. Educația pentru sănătate va trebui să se regăsească în proporție mult mai mare pe băncile școlilor din Moldova și forma sau denumirea obiectelor sau modulelor de studii aici contează mai puțin.
  3. Asumarea plenară de către instituțiile publice a rolului de coordonator al activităților de prevenire/profilaxie și  elaborarea unui mecanism de subcontractare a ONG pentru serviciile de profilaxie pe care statul fie nu le poate implementa, fie pentru care s-ar fi cheltuit mai multe resurse. Şi aici mă refer în mod special la grupele de risc.
  4. Modernizarea și liberalizarea serviciilor de testare la HIV

În sfîrșit aș dori să vă asigur, onorată audiență, că prevenirea și controlul infecției HIV/SIDA rămîne a fi sus pe agenda  de sănătate a Guvernului.

Vă mulţumesc mult pentru toate eforturile pe care le depuneţi şi vă urez mult succes şi curaj pentru viitor.