Flash-mob la tematica supradozelor cauzate de consumul drogurilor

 
Potrivit organizatorilor acțiunii, problemele legate de supradoze nu se regăsesc în actele normative existente în vigoare (Strategia Naţională Antidrog pentru anii 2011-2018 şi Programul Naţional de prevenire şi control HIV/SIDA/ITS pentru 2011-2015), chiar dacă decesele prin supradoze, asociate consumului de opiacee, constituie o provocare pentru cei peste 30 000 consumatori de droguri din Republica Moldova.
 
Asistenţa şi îngrijirile în cazul supradozelor sunt acordate, în mare parte, de către Serviciul de Asistenţă Medicală de Urgenţă. Totuși, din cauza unor bariere ce există (frica consumatorilor de droguri de a apela la personalul medical din cauza că aceștia vor anunța poliția; accesul redus la preparatul “Naloxon” utilizat pentru a evita supradozele), adresarea la serviciile medicale este cu întârziere, ceea ce face ca viața persoanelor afectate de consumul drogurilor să fie în pericol.  Conform surselor internaţionale, din 100 de cazuri de supradoză, aproximativ 4 sunt letale.
 
Solidari efortului de sensibilizare cu privire la supradoze, reprezentanţii asociaţiilor obşteşti active în domeniul asistenţei consumatorilor de droguri în Republica Moldova au adresat un apel către Ministerul Sănătăţii și Dispensarul Republican de Narcologie ca să imbunătăţească calitatea asistenţei narcologice prin includerea intervenţiilor de prevenire a supradozelor în politicile naționale de sănătate; să asigure disponibilitatea preparatului medical „Naloxon” în cadrul tuturor programelor de asistenţă a consumatorilor de droguri; să îmbunătăţească mecanismele de investigare, înregistrare şi monitorizare a cazurilor de supradoze.
 
Flash-mobul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaționale de informare și sensibilizare cu privire la supradoze, consemnată la 31 august.
 
Cu o informație mai detaliată de la acest eveniment vom reveni în Buletinul Informativ, ediția lunii septembrie.
 
Informație de Victoria Tataru