În 2014 Republica Moldova va participa la un studiu regional privind cost-eficienţa TSM, PSS şi ARV

 
Scopul atelierului de lucru: familiarizarea, discutarea şi definitivarea metodologiei cercetării regionale EEAC privind cost-eficienţa TSM/PSS/ARV, susţinută de către UNAIDS în colaborare cu o echipă de cercetători francezi în frunte cu Yazdan Yazdanpanah, PHD, Universitatea maladiilor infecţioase (Paris) şi Institutul Naţional şi de Cercetare (Lille) din Franţa.
 
În cadrul atelierului a fost reiterată necesitatea elaborării cercetării respective pentru întreaga regiune, cât şi pentru fiecare din ţările menţionate pentru o bună informare şi pledoarie/dialog de politici bazate pe dovezi, care să rezulte în îmbunătăţirea accesului şi acoperii utilizatorilor de droguri cu pachete comprehensive de servicii.
 
Obiectivul studiului/cercetării regionale este să analizeze datele epidemiologice existente, dar şi costurile serviciilor acordate, pentru a înţelege care sunt beneficiile intervenţiilor conjugate TSM/PSS/ARV în prevenirea transmiterii infecţiei HIV, dar şi a hepatitei virale C; oferirea tratamentului, îngrijirilor şi suportului persoanelor infectate şi/sau afectate de aceste infecţii. Cercetarea va identifica şi lua în considerație factorii care influenţează eficacitatea TSM şi va aprecia cost-eficienţa acestor strategii în conformitate cu gradul de acoperire a intervenţiilor pe care le implică.
 
În realizarea studiului au fost invitate ţările, care dispun de date calitative, reprezentative şi credibile în acest domeniu. În cadrul atelierului au fost discutate şi agreate cu toate părţile interesate / reprezentanţii fiecărei ţări, următoarele elemente:
1)      Metodologia detaliată și protocolul studiului/cercetării; 
2)      Roluri așteptate şi responsabilităţile fiecărei părţi/participant în studiu; 
3)      Planul detaliat de implementare a cercetării;
4)      Revizuirea etapei curente şi disponibilităţii actuale la nivel de fiecare ţară; 
5)      Experimentarea preliminară a modelului;
6)      Aşteptările ţărilor implicate de la cercetare, cât şi îngrijorările pe care ţările ar putea sa le aibă.
 
Reprezentanţii delegaţiei Republicii Moldova au prezentat informaţia cu privire la disponibilitatea actuală a datelor (care sunt deja accesibile) şi care vor fi utilizate în studiu. Acestea au fost colectate din statistica de rutină şi se referă la numărul de infecţii noi cu HIV, dezagregarea pe căile de transmitere a infecţiei şi gen, incidenţa şi prevalenţa înregistrată a hepatitei virale C, numărul UDI încadraţi în  ARV, TSM, acoperirea beneficiarilor programelor schimbului de seringi cu TSM, ARV. Informaţia prezentată a oferit date calitative privind costurile fiecarei dintre intervenţii: structura de cost, volumul de investiţii, unitatea de cost per pacient şi per intervenţie. Datele expuse, în special cele cu privire la estimarea populaţiei-cheie (UDI, acoperirea estimată cu servicii, beneficiari etc.), au oferit delegaţilor moldoveni oportunitatea de a demonstra că Republica Moldova posedă toate capacităţile de a realiza cercetarea respectivă.
 
La atelier au participat câte cinci delegaţi din Moldova, Belarus, Tadjikistan, Georgia, Kazahstan, reprezentanţi ai Programului Comun al Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (oficiile UNAIDS din fiecare din aceste ţări şi ai oficiului regional UNAIDS), ai Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) şi ai Reţelei Euroasiatice pentru Reducerea Riscurilor (EHRN)Primele rezultate ale cercetării sunt aşteptate către luna iunie 2014, iar cele finale – în trimestrul trei al anului 2014.