Dialog regional de nivel inalt la Tbilisi privind finantarea reducerii riscurilor in EEAC

Participanții la dialog, circa 300 de delegați din peste 30 de țări - reprezentanții ministerelor de sănătate, finanțe, cunoscuți experți în domeniul sănătății, reprezentanți de rang înalt ai agențiilor ONU și a altor organizații internaționale, lideri ai comunității persoanelor care folosesc droguri, și ONG-uri active în reducerea riscurilor - discută despre finanțarea măsurilor de prevenire a infecțiilor TB și HIV în Europa de Est și Asia Centrală (EECA).

Discuțiile prioritare din cadrul acestui dialog regional "Calea spre succes" țin de inevitabilitatea trecerii de la finanțarea de la Fondul Global la cea din sursele naționale, pentru a asigura sustenabilitatea serviciilor de prevenire, tratament și îngrijire HIV și tuberculoză. Până în prezent, cele mai multe dintre aceste servicii în multe țări din EECA au fost finanțate de donatori, cum ar fi Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei si Malariei. Doar în perioada anilor 2002 – 2009 FG a alocat pentru susținerea programelor de RR în EEAC circa 262 mln $SUA, ceea ce depășește cu mult alocările din alte surse internaționale. De menționat că, actualmente, rețeaua umbrelă a ONG-urilor active în reducerea riscurilor din R. Moldova (UORN), este una din cei șase subrecipienți ai grantului implementat de către EHRN în cadrul Programului regional ”RR funcționează – finanțați RR!”.

Dialogul de la Tbilisi este extrem de important acuma, cand FG este în proces de elaborare a unei noi strategii de susținere a controlului TB, HIV și Malariei în 2017-2021 și ajustare a condițiilor de alocare a granturilor sale în viitor, iar o bună parte din țările EEAC nu se vor mai califica pentru aceste granturi. Dialogul este necesar pentru a planifica și conjuga eforturi multisectoriale și angajamente treptate in preluarea costurilor pentru servciile de prevenire și RR.   

Exemplul țării gazdă (Georgia) arată că prevalenta scazută HIV a fost menținută datorită acoperirii la nivel ridicat cu programe de reducere a efectelor nocive și tratament HIV. În prezent, guvernul georgian se angajează să acopere mai mult de 90 la sută din cheltuielile pentru tratamentul HIV, în conformitate cu standardele internaționale de tratament.

Cu toate acestea, prevenirea infecției cu HIV și hepatita C continua încă în mare măsură să depindă de sursele donatorilor internaționali, iar retragerea lor din țările EECA în viitorul apropiat pune în pericol durabilitatea  acestor programe. În acest sens, participanții la dialogul regional discută despre cerințele și soluțiile financiare, organizatorice și juridice necesare pentru a asigura sustenabilitatea măsurilor de prevenire după plecarea FG. Iată de ce, este necesar acest exercițiu de evaluare a stării  de pregătire a țărilor din EEAC pentru trecerea treptată la finanțarea internă a servciilor de prevenire și tratament HIV și TB.

Prima și a doua zi a dialogului sunt dedicate discuțiilor tehnice între medici, specialiști în economie de sănătate și reprezentanți ai societății civile, iar a treia zi va fi o oportunitate unică de avea reprezentanți la nivel înalt ai ministerelor și organizațiilor donatoare pentru a discuta despre trecerea la finanțarea internă, urmată de semnarea unei rezoluții comune.

Delegația R. Moldova la acest for este condusă de viceministrul Sănătății, dna Aliona Serbulenco, și include coordonatorii programelor naționale de control TB și HIV, reprezentantul ministerului Finanțelor, comunitatea persoanelor consumatoare de droguri și Rețeaua Organizațiilor active în Reducerea Noxelor (UORN).