Republica Moldova va realiza două cercetări în domeniul controlului HIV/SIDA

 
Studiul Integrat Biocomportamental în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare este realizat cu suportul Fondului Global de Combatere SIDA, Tuberculozei şi a Malariei și are ca scop Evaluarea comportamentului şi factorilor de risc care contribuie la transmiterea virusului HIV, virusului hepatic B şi C şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare pentru o mai bună pledoarie, planificare şi design al intervenţiilor.
 
Acest studiu este parte a supravegherii de generația a doua pentru colectarea datelor relevante în grupurile cu risc sporit de infectare (utilizatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului comercial, bărbații care practică sex cu bărbați), care vin în completarea datelor programatice colectate pe baza statisticii de rutină și evaluează calitatea intervenţiilor implementate pentru prevenirea HIV/SIDA. Studiul include și componenta biologică care vine să aprecieze prevalența infecțiilor HIV, HVB, HVC și sifilisului în grupulie cu risc sporit de infectare. Cercetarea este realizată sub supravegherea unui Grup de lucru multisectorial instituit de Ministerul Sănătății, iar prezentarea raportului final este planificată pentru luna februarie 2017.
 
Studiul comportamental Cunoştinţele, atitudinile şi practicile cu referire la HIV/SIDA, hepatitelor Virale B şi C şi Sifilisului în rândul șoferilor de cursă lungă este realizat la solicitarea UNFPA și are scopul de a evalua comportamentele cu risc de infectare, cunoștințele și atitudinile față de infecția HIV în rândul șoferilor de cursă lungă pentru a elabora și realiza intervenții care ar contribui la reducerea consecinţelor asupra sănătăţii a comportamentului cu risc sporit asociat transmiterii HIV/SIDA şi Hepatitelor Virale B şi C în rândul grupului ţintă.
 
Cercetarea va fi desfășurată în rândul șoferilor de curse lungi licenţiaţi care traversează frontiera vamală a Republicii Moldova. Această cercetare este o parte a inițiativei Regionale cu privire la răspuns la HIV pe Drumul Mătăsii în cadrul Oficiului Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală și în cadrul Programului Lumea de Lucru pentru șoferii de cursă lungă în calitate de clienți ai lucrătoarelor sexului comercial în Ucraina Georgia, Moldova, Belarus și Turcia.
 
Rezultatele acestor studii vor fi utilizate pentru elaborarea intervențiilor viitoare în prevenirea HIV în rândul populației cheie - grupurile cu risc sporit de infectare.