Lansarea campaniei de informare HIV/SIDA „Te privește! Privește pe fiecare!”

Campania și-a propus să atragă atenția oamenilor asupra necesității testării la HIV și, totodată, să promoveze testarea ca pe o normă socială obişnuită, care ţine de sănătatea fiecăruia.
 
Mesajul campaniei transmite populației că problema HIV/SIDA privește pe fiecare, chiar și pe cei care consideră că aceasta nu îi privește. În cadrul activităților prilejuite de Ziua Mondială de combatere SIDA se vor desfășura mese rotunde, sesiuni informative, acțiunea de solidarizare Prinde panglica roșie” și alte activități.
 
 „Sarcina noastră este să combatem prejudecăţile asociate cu testarea la HIV şi să explicăm unui număr cât mai mare de persoane că să-ți faci testarea la HIV, să-ți cunoști statutul şi să începi tratamentul dacă testul este pozitiv - este un pas important pentru a-ţi salva propria viaţă, viaţa partenerului şi a viitorilor copii” a specificat Vera Brejneva, Ambasadoarea Bunăvoinţei UNAIDS.
 
„Noi avem cu toții un scop comun: ne dorim să stopăm epidemia HIV, iar pentru aceasta în primul rând este necesar să combatem ignoranța, prejudecățile și temerile neîntemeiate, or, anume acestea produc discriminarea. În al doilea rând, trebuie să elaborăm mecanisme eficiente care să asigure accesul neîngrădit la testare. Și în final, noi, asociațiile obștești și reprezentații structurilor de stat, trebuie să asigurăm, în timp util, tuturor persoanelor HIV - tratament, sprijin și îngrijire”, afirmă Ruslan Poverga, președintele Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.
 
Potrivit estimărilor specialiștilor, în Republica Moldova sunt în jur de 17000 de persoane care trăiesc cu HIV, însă, oficial, numărul acestora constituie 9398 de persoane. Respectiv, rezultă că jumătate din numărul total de persoane infectate nu-și cunosc statutul.
 
În Republica Moldova, Campania „Te privește! Privește pe fiecare!” este desfășurată de către UNAIDS Moldova și AO „Inițiativa Pozitivă”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Justiției, cu sprijinul ONU Moldova, Ambasada Suediei, Centrul PAS și alți parteneri.
 
Ținem să menționăm că acest eveniment, dar și alte activități care vor fi organizate la nivel național și local cu ocazia Zilei de combatere SIDA sunt susținute inclusiv din sursele grantului Fondul Global pentru Combaterea SIDA, TB şi Malariei.