5-a Conferință Internațională pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală 2016

 
Evenimentul de anvergură poartă sloganul “Parteneriat global împotriva HIV/SIDA: fiecare viață are valoare”. Acesta urmează să devină cel mai mare forum de discuții pe problema infecției HIV de la adoptarea agendei de dezvoltare durabilă pentru perioada de după 2015.
 
În cadrul celor 3 zile de dialog internațional, participanții pun în discuție un spectru larg de subiecte privind problema HIV, printre care prevenirea și tratamentul infecției, migrația și problema răspândirii virusului HIV, asigurarea accesului universal la servicii de tratament, stigmatizarea și discriminarea persoanelor HIV pozitive, inclusiv tineri și femei infectate, dependența de droguri, precum și realizarea obiectivului recent stabilit de comunitățile internaționale de a stopa epidemia cu SIDA până în anul 2030.
 
În deschiderea evenimentului, vicepremierul rus, Olga Golodeț, a menționat că în prezent există toate resursele și capacitățile necesare pentru a limita răspândirea infecției HIV/SIDA și a reduce mortalitatea cauzată de aceasta boală. Totodată, vicepremierul a apreciat parteneriatele internaţionale și s-a arătat încrezătoare de faptul că “împreună putem dezvolta noi abordări pentru a proteja lumea de o problemă atât de gravă, cum este HIV/SIDA ".
 
Președintele Rospotrebnadzor, Anna Popova,  a subliniat importanța evenimentului și a precizat că acest dialog permite realizarea unui bilanț al eforturilor din perioada precedentă și reprezintă o bună oportunitate de a identifica următoarele obiective strategice pentru lupta împotriva HIV/SIDA în regiune.
 
Directorul executiv UNAIDS, Subsecretarul General al ONU, Michel Sidibe, în discursul său a declarat: "În conformitate cu noile obiective ale dezvoltării durabile, trebuie să avem curajul de a pune în aplicare toate abordările progresiste din Europa de Est și Asia Centrală și să nu fie ignorată nicio persoană în lupta contra SIDA. Acest lucru ne va permite să stopăm creșterea noilor cazuri HIV în regiune și să punem capăt epidemiei până în 2030 ".
 
Politicianul și fondatorul “Africa Rising”, Ndaba Mandela, nepotul lui Nelson Mandela, a menționat că, indiferent de costurile enorme necesare pentru prevenirea și tratamentul infecției cu HIV, demnitatea fiecărui om este de neprețuit.
 
La eveniment participă circa 2500 reprezentanți din 80 de țări ale lumii, inclusiv din Republica Moldova. Printre aceștia se numără experți internaționali în domeniul științei și medicinei, lideri politici și lideri de opinie, reprezentanți ai societății civile și a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.
 
Alte informații despre eveniment puteți găsi pe site-ul: http://eecaac2016.org/