Țările din Europa de Est și Asia Centrală într-un efort comun privind extinderea accesului la medicamente antiretrovirale și antituberculoase

 
În cadrul Reuniunii regionale privind extinderea accesului sustenabil la medicamente antiretrovirale și împotriva tuberculozei, care s-a desfășurat la Minsk (Republica Belarus), în perioada 2 - 3 noiembrie curent, țările din regiunea Europei de Est și Asiei Centrale s-au angajat să consolideze și să intensifice eforturile prin cooperarea regională privind posibilitățile de extindere a accesului pacienților care suferă de HIV/SIDA și tuberculoză la medicamentele necesare și identificarea posibilităților de creștere a finanțării în aceste domenii.
 
Acesta este un moment istoric de mobilizare a eforturilor comune împotriva HIV-ului și tuberculozei. Susținând Declarația de la Minsk, țările regiunii EEAC au confirmat acordul la Politicile împotriva HIV/SIDA privind accelerarea măsurilor de stopare a epidemiei SIDA până în anul 2030”, a declarat Louis Lores, directorul adjunct executiv al UNAIDS.
 
Declarația subliniază faptul că țările sunt pregătite să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a reduce prețul medicamentelor care salvează vieți, inclusiv revizuirea acordurilor de achiziții publice, cum ar fi achizițiile internaționale și organizarea în comun a achizițiilor, consultarea terților și negocierea prețurilor cu furnizorii generici ale terapiei antiretrovirale și tratamentului tuberculozei; abordarea problemelor privind proprietate intelectuală și alinierea acestora cu legislația națională; sprijinirea producerii medicamentelor la nivel local și optimizarea scheme de tratament, în conformitate cu recomandările OMS.
 
Fondul Global se angajează să sprijine țările în valorificarea la maximum a investițiilor naționale în prevenirea și tratamentul HIV și TBC. Această cooperare regională este o abordare pragmatică în realizarea unor economii de scară și de asigurare a accesului la produse de sănătate esențiale, ceea ce va permite țărilor să salveze mai multe vieți și să ajungă la mai mulți oameni, a declarat Mark Dybul, director executiv al Fondului Global de Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei.
 
Europa de Est și Asia Centrală rămâne a fi regiunea cu cea mai progresivă creștere a epidemiei HIV/SIDA și a rezistenței în cazul tratamentului tuberculozei din lume. În ultimii 10 ani, s-au obținut progrese remarcabile, prin creșterea numărului persoanelor ce primesc tratament. Dar prețurile la tratamentul antiretroviral rămân a fi cele mai înalte din lume, precum și numărul persoanelor tratate. Creșterea accesibilității la tratament antiretroviral, în baza recomandărilor OMS, va avea efecte semnificative asupra cheltuielilor pe care le suportă țările din regiune.

La eveniment a fost prezentă și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, care a menționat că unul dintre scopurile Ministerului Sănătății al Republicii Moldova este eficientizarea sistemului de sănătate, prin optimizarea şi transparentizarea procedurilor de achiziții de medicamente: ”Povara infecției HIV și TB rămâne a fi ridicată, afectând tot mai mult populația tânără și aptă de muncă precum și femeile. Noi ne dorim triplarea numărului de pacienți înrolați în tratament antiretroviral în următorii 4 ani. Și acest lucru este prevăzut în noile Programe naţionale pe care le-am elaborat. De asemenea, în ultima perioadă am depus eforturi semnificative pentru îmbunătățirea activității farmaceutice, și aici mă refer la modificarea legii privind achizițiile publice și crearea Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate. Prin aceste instrumente ne propunem să asigurăm accesul celor mai vulnerabile persoane la produsele farmaceutice de utilitate majoră, care să excludă punerea in pericol a vieții şi sănătății cetățenilor noștri”.
 
La consultarea regională au participat peste 160 de persoane, printre care reprezentanţi ai ministerelor de sănătate, experții naționali și internaţionali în domeniul TB și achizițiilor de medicamente HIV, reprezentanți ai industriei farmaceutice, precum și parteneri din partea organizațiilor internaționale, dar și ai societății civile.
 
Material elaborat de Secretariatul CNC TB/SIDA