Pre-Ședințe ale Blocului Implementatorilor în preajma celei de a 36 Ședință a Bordului FG

 
Prima ședință a BI:
 
Reuniunea a început cu salutarea și actualizarea informațiilor de la reuniunea Blocului Implementatorilor, care a avut loc la Nairobi, Kenya, în perioada 21-23 septembrie 2016.
 
În cadrul întâlnirii, discuțiile au vizat punctele decizionale ale Consiliului de Administrație în raport cu prioritățile Blocului Implementatorilor: drepturile omului, egalitatea de gen, sustenabilitatea și tranziția, capacitatea de absorbție, precum și obiective KPI privind prioritățile Blocului Implementatorilor.
 
Principalele aspecte abordate:
 
Preocupările operaționale ale Secretariatelor CCM. În general a fost subliniată necesitatea gestionării mai bune a inițiativelor și ședințelor întrunite. Cu referire la CCM-uri, implementatorii așteaptă o asistență tehnică sporită ce ține de consolidarea capacității CCM–urilor privind supravegherea programele. S-au mai discutat aspecte legate de:
  • Investiții catalitice (detalii privind operaționalizarea, inclusiv a fondurilor direcționate pentru grupuri comunitare mici care lucrează cu KP; întrebări despre eligibilitatea țărilor privind investițiile catalitice și modul în care Secretariatul va coordona în toate țările prioritare);
  • Durabilitate și tranziție ( ghiduri pentru CCM-uri privind durabilitatea și tranziția; starea de lucru în vederea operaționalizării politicii privind dezvoltare durabilă și tranziția; calendarul și lista actualizată cu regularitate a țărilor în tranziție);
  • Medii operaționale dificile (eforturi mai focalizate, inclusiv armonizarea cu alți parteneri din țară);
  • Mobilizarea resurselor (care va fi următoarea strategie de reaprovizionare, pentru a asigura o alocare robustă pentru țările în curs de dezvoltare; care este planul de mobilizare a resurselor pentru creșterea investițiilor privind cele trei maladii pentru reaprovizionare curente, inclusiv finanțarea internă, pentru țările aflate în tranziție).
Preocupări ale Nivelului Consiliului de administrare:
  • Sustenabilitate și tranziție (Necesitatea unui fond de urgență);
  • Consolidarea CCM-urilor (Gândire pe termen lung: menținerea CCM-urilor în formatul actual sau reformarea acestora cu scopul de a aborda problemele de sănătate mai largi; Planuri privind asigura continuității CCM și durabilitatea răspunsului pentru țările în proces de tranziție, mai ales cele cu medii operaționale dificile).
Pre-Ședință a Consiliului de administrație al FG
 
A doua zi de ședință a fost rezervată sesiunilor de informare, în cadrul cărora membrii Secretariatelor și membrii comisiilor au prezentat delegaților informații privind diverse subiecte:
  • Cheltuieli operaționale ale bugetului și planurile de lucru pentru 2017;
  • Perioada de alocare 2017-2019: surse și utilizarea fondurilor, mobilizarea resurselor, investiții catalitice, managementul riscului, etică și problemele de management.
În partea a doua a zilei au avut loc mai multe reuniuni de circumscripție.
 
O delegație comună, formată din reprezentanţi ai Regiunii Europei de Est și Asia Centrală, Regiunea de Est Mediteraneeană, Regiunea Americii Latine, Caraibe și Asiei de Sud-Est au participat la mai multe întâlniri cu donatorii circumscripțiilor din Marea Britanie, Canada, Australia, Elveția, Statele Unite ale Americii ale Americii și Comisia Europene, precum și directorul executiv al FG și Conducerea consiliului.
 
Ședințele respective, inițializate de EEAC, au fost organizate cu scopul de a informa donatorii cu privire la unele aspecte legate de tranziția, durabilitate și eligibilitate țărilor pentru suportul FG, precum și perioada de alocare 2017-2019 în regiunile menționate. În același timp, o Declarație comună din partea Regiunii Europei de Est și Asia Centrală, Regiunii de Est Mediteraneeană, Regiunea Americii Latine, Caraibe și Asiei de Sud-Est a fost elaborată și partajată donatorilor și reprezentanților Consiliului de Administrație al FG.
 
Declarația menționează că UE, în calitate de donator principal al FG, trebuie să asigure continuarea susținerii răspunsului la epidemiile HIV și TB în țările Europei de Sud-Est și Europei de Est. Societatea civilă și organizațiile non-guvernamentale cer Comisiei Europene să își modifice abordarea și să intensifice răspunsul la HIV, hepatita virală și tuberculoză. Totodată, în declarație se menționează necesitatea urgentă a unei strategii cuprinzătoare ce ar aborda prevenirea, tratamentul și gestionarea acestor boli transmisibile la nivelul UE.
 
În susținerea acestei declarații, Circumscripția EEAC a prezentat șapte studii de caz (a se vedea anexele) ce vizează situația cu privire la epidemiile HIV și TB în țările:
 
Printre țările menționate se regăsește și țara vecină - Romania, care la 8 noiembrie curent, a înaintat o declarație similară, semnată de societatea civilă din România în preajma celei de a 36-a Ședință a Consiliului Administrativ al Fondului Global, subliniind riscul unei abordări rigide privind stoparea susținerii programelor de prevenire orientate în țările medii superioare - România și altele, în situațiile în care epidemiile HIV nu sunt încă controlate și nu dispun de planuri interne de finanțare adecvate.
 
Ca urmare a excluderii României (în anul 2008) de la susținerea Fondului Global (la cererea Comisiei Europene), prevalența HIV în rândul persoanelor consumatoare de droguri (PWID) a crescut de la 1,1 % la 4,2% între anul 2008 (când s-a încheiat ultimul grant al FG) și 2010. Prevalența între persoanele consumatoare de droguri s-a ridicat apoi până la o valoare estimată de 49,2% în anul 2013, care a scăzut din nou la 27,5% în 2014, datorită eforturilor ONG-urilor, inclusiv mobilizarea unor fonduri de susținere ale UE, Norvegia și câteva fundații private. La începutul anului 2016, un articol publicat în International Journal of Drug Policy menționează că "un focar specific HIV în rândul consumatorilor de droguri (în preajma anului 2011) a fost cauzat în mod direct de scăderea semnificativă a serviciilor de reducere a riscurilor, ca urmare a retragerii Fondului Global din țară";
 
 
Material pregătit de Secretariatul CNC TB/SIDA