Instruiți ca să muncească mai bine cu pacienții cu TB

În Moldova există acum, inclusiv cu partea stângă a Nistrului, 42 de centre de suport pentru tratamentul pacienților cu TB. 10 au fost deschise în 2011, iar 32 – anul trecut. Toate cu suportul financiar al Fondului Global de luptă cu HIV/SIDA, TB și Malarie. Scopul acestor centre este să-i ajute pe bolnavii cu TB să ducă tratamentul până la capăt. De asemenea, specialiștii din aceste centre le oferă bolnavilor, pe lângă asistența medicală, asistență socială și psihologică. De rând cu ei, această consiliere o primesc toți cei care au intrat în contact cu bolnavul – familia, prietenii, vecinii, etc.

La trainingul organizat de Centrul PAS au participat aproximativ 130 de specialiști, psihologi, asistenți sociali și asistenți DOT. Aceștia au învățat diverse modele de asistență psihologică, precum atitudinea față de pacient, cum trebuie abordat acesta încât să fie convins că trebuie să se trateze, prevederi din legislația cu privire la alocațiile, indemnizațiile și ajutoarele sociale, de ce este important tratamentul sub observație directă și tratamentul sub observație video, cum se face monitorizarea persoanelor care au contactat cu bolnavul de tuberculoză, modul în care sunt investigate grupurile de risc, etc. Trainingul a durat 4 zile, timp în care specialiștii au fost împărțiți pe grupuri de interese și au participat la exerciții practice.

Cotinurea articolului pe site-ul Centrului PAS.

Centrele de suport al pacienților cu TB sunt deschise pe lângă cabinetul medicului ftiziopneumolog. Un studiu de audit clinic al cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) arată că rata de succes a tratamentului pentru această categorie de pacienții, asistați de aceste centre, de 72,4%, față de 62,4% cât este printre pacienții care nu beneficiază de acest suport. În același timp, rata de abandon a tratamentului este de 5,3 pentru pacienții care primesc suportul centrelor și de 21,4 – pentru cei care nu beneficiază de asistența lor.

Trainingul „Instruirea psihologilor din echipele multidisciplinare ale Centrului de suport al tratamentului pacienților cu TB în condiții de ambulator și Instruirea asistenților DOT și asistenților sociali din echipele multidisciplinare ale Centrelor de suport al tratamentului pacienților cu TB în condiții de ambulator” pentru echipele multidisciplinare din cadrul Centrelor de suport a pacienților cu TB a fost organizat de Centrul pentru Politici și Analize (Centrul PAS) în colaborare cu Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, în cadrul proiectului. „Consolidarea controlului tuberculozei în Republica Moldova”, finanțat de Fondul Global de luptă cu HIV/SIDA, TB și Malariei.