24 martie - Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

„Angajamentul pe care ni-l asumăm astăzi este să investim în continuare în tratamentul tuberculozei pentru a pune capăt suferinței și deceselor provocate de aceasta boală. Acesta este și îndemnul nostru către toți partenerii naționali și comunitatea internațională – să investim pentru a ameliora calitatea vieții persoanelor afectate de tuberculoză, să investim pentru a atinge țintele stabilite în eradicarea bolii, să investim pentru a salva vieți”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu.

În Republica Moldova tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate publică, țara noastră fiind în continuare printre cele 30 de state din lume cu povară înaltă a tuberculozei multidrog-rezistente. Tuberculoza este o boală infecțioasă care poate prevenită, dar și tratată. Cu toate acestea, maladia continuă să genereze o povară uriașă de suferințe, decese și costuri financiare pentru persoanele cu tuberculoză și familiile lor. 

„Eu fiind o persoană care a trecut prin experiența tubeculozei multidrog-rezistentă înțeleg importanța implicării persoanelor afectate la elaborarea răspunsului național la tuberculoză, astfel luând în considerare necesitățile lor”, a menționat Oxana Rucsineanu, directorul executiv al Asociației bolnavilor de tuberculoză din Republica Moldova „SMIT”.

Eforturile pentru accelerarea progesului în combaterea tuberculozei, la nivel național, au devenit și mai importante în contextul consecințelor socio-economice ale pandemiei COVID-19, consecințe care s-au intensificat odată cu conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei.

„Este vital să asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă. În acest sens, trebuie să depunem un efort adițional pentru utilizarea optimă a intervențiilor existente și atingerea obiectivului de acoperire universală cu serviciile de sănătate, plasând în centrul atenției populația vulnerabilă din punct de vedere clinic, profesional și social, inclusiv migranți și refugiați. Esențială pentru eliminarea tuberculozei în Republica Moldova este și integrarea inovațiilor – teste noi de diagnostic, regimuri de tratament, protocoale, tehnologii informaționale, etc”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Amintim că, la 23 februarie, Guvernul a aprobat Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025, precum și planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. 

„Vor fi implementate tehnologii noi de examen radiologic. Mai exact, vor fi utilizate instalații radiologice portative cu ajutorul cărora vom putea ajunge la orice persoană, din orice sat din țară. Toate aceste instalații radiologice portative, inclusiv cele mobile vor fi dotate cu inteligență artificială, ce va permite în două-trei minute să avem un rezultat preliminar dacă persoana are suspecții la tuberculoză și trebuie să fie examinată în continuare. În ce privește diagnosticul, toate laboratoarele de referință vor fi dotate cu aparate GeneXpert, care permit determinarea rezistenței la unul dintre preparatele tuberculozei și aprecierea sensibilității la preparatele din linia întâi și a doua, lucru care este foarte important pentru inițierea promptă a tratamentului tuberculozei multidrog-rezistentă”, a spus Valentina Vilc, coordonatorul Programului național de răspuns la tuberculoză, vicedirector al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.

Menționăm că, pandemia de COVID-19, a impus ajustarea practicelor de prestare a serviciilor, inclusiv prin implementarea și extinderea pe scară largă a tratamentului videoasistat (VST), utilizarea regimurilor scurte de tratament și a schemelor terapeutice cu preparate non-injectabile, dar și implicarea mai largă a organizațiilor neguvernamentale în depistarea țintită, oferirea suportului psihosocial pentru creșterea aderenței la tratament și activitățile de informare. Progresele înregistrate în prevenirea și tratamentul tuberculozei au fost afectate de pandemia de COVID-19, pe parcursul anului 2020 fiind înregistrată o reducere cu circa 39% a cazurilor de tuberculoză depistate. În anul 2021 au fost înregistrate 2 067 de cazuri noi și recidive de tuberculoză, iar în anul 2020 – 1 761.